Правилото АБВГД при атопия

По време на обострянията на атопичната кожа често прилагаме кремове, съдържащи кортизон. Но именно в ежедневието е необходимо да обърнем особено внимание на деликатната и много суха атопична кожа на децата.

А – като хранителни Алергии

В повечето случаи, децата, засегнати от атопична кожа, могат да се хранят напълно нормално. Някои деца обаче могат да страдат и от хранителни алергии. След потвърждение с алергичен тест, алергизиращата храна трябва да отпадне от менюто на детето.
Б – като Баня

Къпането е от значение. Не бива да трае повече от 5-10 минути, за да се избегне изсушаването на кожата. Водата не трябва да бъде по-топла от 32-33°C, за да не предизвика сърбеж.

Използвайте антииритативен почистващ агент без сапун и изплаквайте добре. Подсушавайте кожата нежно, с потупване, без търкане.


В – като Веселба (игри, развлечения)

Всичко е позволено.

Като цяло, през лятото атопичната кожа се подобрява под влиянието на ултравиолетовите лъчи и по-добрата влажност на въздуха. Както при всички деца, избягвайте излагането на директна слънчева светлина и използвайте фотозащита:


  • Не излагайте на слънце между 11 и 16 часа. Носете шапка, слънчеви очила и подходящо облекло.
  • Използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор и ги нанасяйте често.
  • Не излагайте на слънце деца под 3-годишна възраст.


Г – като Груби материи (килими, завеси, дрехи)

Избягвайте материите, задържащи прах (килими, завеси, матраци), тъй като прахът благоприятства развитието на домашни акари, които не се понасят добре в случай на респираторна алергия. Освен в някои редки случаи, не се налага да лишавате вашето малко дете с атопична кожа от любимите му плюшени играчки, особено ако е привързано към тях.

Не покривайте детето твърде много, избягвайте синтетични материи и лен, които могат да предизвикат сърбеж. Използвайте памучно облекло, меки перилни препарати и изплаквайте добре. Избягвайте омекотители.Д – като Деликатен емолиент

Нанасянето на емолиентен крем е специален, нежен и успокояващ момент, който е от съществено значение за баланса на детето. За да подпомогнете попиването на крема, с много чисти ръце нежно масажирайте детската кожа с кръгови движения, като започнете от торса, после преминете към ръцете, започвайки от дланите, и към краката, започвайки от стъпалата, и завършете с лицето, като избягвате зоната около очите.